Vi är vana vid att se om matvaror i livsmedelsbutiker är ekologiska genom deras märkning, men det har inte varit tillåtet för restauranger att marknadsföra att de tillagar maten med ekologiska råvaror.

TidigKockar skär grönsakerare var det helt förbjudet och alla restauranger som hade skyltning om att de var krav-märkta eller hade någon annan symbol om att de arbetar ekologiskt fick plocka ner sina skyltar. Nu har Livsmedelsverket ändrat sig och tagit bort förbudet. Det är väldigt märkligt att inte restauranger tidigare fått marknadsföra att de serverar KRAV-märkt mat då reglerna är rätt hårda för att få bli KRAV-märkt, 90% av råvarorna i maträtten måste nämligen vara ekologiska.

Intresset för att äta närproducerat och ekologiskt har ökat dramatiskt de senaste åren och det märks framförallt i storstäder som Stockholm där fler och fler restauranger satsar på ekologiska och närproducerade råvaror för att bidra till en hållbar miljöutveckling men framför allt för att smaken på ekologiskt kött är så mycket bättre. På http://www.restaurangerstockholm.nu kan du läsa om utbudet av restauranger i Stockholm och vilka som serverar ekologiska och närproducerade maträtter. Sajten är rätt ny och skriver personliga recensioner om hur upplevelsen av restaurangbesöket var och betygsätter inte bara maten utan vinet, atmosfären och serveringen så det är en bra guide om man vill få inspiration om vilken restaurang som är värt ett besök och vilken man kan hoppa över även om menyn verkar inbjudande.

Bor du inte i Stockholm utan vill veta vilka andra restauranger i Sverige som är bra och ekologiska så har Whiteguide listat några stycken runt om i landet på sin webbsajt som är värt att kolla in men det går även att titta på in på Krav.se och läsa vilka restauranger de listar som ekologiska. Att just Whiteguide listar restauranger som arbetar ekologiskt är en stor markör för att gastronomi och ekologiska råvaror utan gifter går hand i hand och är något som ska ses som en kvalitetsstämpel av restauranger som arbetar ekologiskt.

Det är väldigt positivt att fler och fler använder ekologiska råvaror och att de nu även får marknadsföra det, för det är inte bara en trend utan ett ansvar som alla har att försöka bevara vår jord och arbeta klimatsmart.