Är det något som vi gillar är på bloggen är det nyttig och näringsrik kost som för den delen inte är vare sig animalisk eller alltför negativ vad gäller påverkan på miljön. Hälsosam mat är bland annat den som kallas för råkost, med mineralrika och vitaminstinna livsmedel, mer om detta skriver vi om i dag.

bär, blandadeI en artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur det i USA länge varit gott om vegansk och vegetarisk mat i handla i både butiker och äta på restauranger och då kanske särskilt i stater som varma, hälsomedvetna Kalifornien. Nu är det däremot så att svenska krogar så smått börjar hänga med i svängen, särskilt vad gäller i Stockholm. Plötsligt vill krögare laga spännande vegetarisk mat och frossa i gröna kombinationer. Utbudet som tidigare varit riktigt lågt har alltså börjat fått tillökning med både kreativitet och matglädje som nya kompanjoner.

Inte bara i landets huvudstad är denna plantbaserade utveckling tydlig, även i sydligare delar som i Skåne tycks något ha hänt. Ät till exempel hälsosam och näringsrik raw food i Malmö när du är där, likväl i Göteborg. Samtidigt kan vi läsa i Veckans Affärer om hela sju olika startups som alla handlar om att minska matsvinnet, det vill säga rädda frukt, grönt och annat mat från soporna. Några av dessa olika initiativ är bland andra:

  • Copia – en app som riktar sig mot företag som jobbar med mat, där överbliven mat hämtas upp och levererar maten till härbärgen
  • Mintscraps – En app som ger förslag på hur restauranger kan minska sitt matsvinn
  • Pareup – Möjliggör för konsumenter att köpa ätmar, utgången, mat till lägre pris
  • Rescued – Startupen gör marmelad och must av mogen frukt som bedöms ha blivit övermogen innan den ens nått butik

Miljödieten växer

grönsaker och fruktI NWT kan vi även läsa om två journalister kommit ut med en bok som handlar om man kan äta mer men med mindre kalorier. Helt enkelt genom att äta mer grönt och mindre kött – både för sin egen och jordens hälsa. Dubbel vinst i dubbel bemärkelse. Kokboken innehåller recept och fakta om hur det vi väljer att lägga på tallriken påverkar både miljön och den egna hälsan. Dieten, om man kan kalla den så, går under namnet miljödieten och är uppdelad i fem steg att följa för bästa effekt: 1. Ät mindre kött och mera grönt, 2. Dra ner på sockret, 3. Välj ekologiskt, 4. Följ årstiderna, 5. Rör på kroppen. Sund logik med andra ord, som visar på att det inte finns en enkel mirakelkur som löser alla problem utan det är en större fråga en så och det finns inte genvägar att ta på det sättet som vissa kanske tror.

De som står bakom boken säger att de mår bättre själva efter att ha ställt om sin kost, att de vant sig av med att allt måste smaka så sött och att färska bär på pannkakorna i stället för sötsliskig sylt funkar lika bra om inte bättre när det väl kommer till kritan. Det som man får tänka på är att få i sig tillräckligt med B12 och protein samt D-vitamin men det är lätt fixat.