Ekologiska varor är allt trendigare att handla, både i affärer och på caféer. Läs mer om ekologisk rawfood och nya caféer med ekologisk inriktning.

Ska du starta ett café med ekologiskt och närproducerat tema finns det gott om inspiration att få, allt från nya caféer som öppnat upp till otroligt många recept på rawfood och sockerfria, ekologiska bakelser. Cafémöbler behöver du också, samt ett startkapital.

Startade eget café som 19-åring

rawfoodI en artikel i Mitti går det att läsa om hur 19-åriga Isabella startat ett ekologiskt café på Brommaplan i Stockholm, med hembakade godsaker utifrån närproducerade råvaror. Hon är ägare och den enda anställda, och sköter både lunchrusning samt bakning på caféet, och lagar sina maträtter utifrån vad som är i säsong.

En annan person som har ett rawfoodcafé går det att läsa om i HelaGotland. Det är en kvinna som heter Moni som har ett fik på en gård med kor och får, med endast hälsosamma godsaker att äta. Mer om det kan du läsa om i denna artikel.

Rawfoodgodis att äta – eller sälja

Ett recept på rawfoodgodis som dessutom är helt glutenfritt går det att läsa om i denna artikel i Mitt Kök Expressen. Ingredienser du behöver är 6 dl cashewnötter, 2,5 dl babyspenat, 1,7 dl agavesirap, 2,5 tsk mintessens, 5 dl mandel, 7,5 dl dadlar, 6 msk kakao. Sedan går du tillväga på detta sätt:

  1. Lägg mandeln i en mixer och mixa tills det blir ett fint mandelmjöl.
  2. Häll över i en bunke.
  3. Mixa dadlarna tills det blir en jämn smet.
  4. Häll över till mandelmjölet och tillsätt kakao. Blanda väl.
  5. Forma smeten med händerna till en rektangel på ett smörpapper (ca. 30×23 cm.)
  6. Gör det gröna mintlagret så här…
  7. Mixa cashewnötterna tills de blir som smör.
  8. Tillsätt spenaten, agavesirapen, och mintessensen. Mixa slätt.
  9. Sprid ut den gröna smeten över chokladbotten. När du skall skära ut rutor underlättar det om kakan stått i frysen en stund så att den stelnar. Låt stå en dryg halvtimme.
  10. Skär sju rader på längden och fem rader på kortsidan.
  11. Doppa eller pensla den gröna toppen i smält choklad. Ju tjockare lager desto bättre.
  12. Låt chokladen stelna och förvara kakorna i kylskåp.

Källa: Mitt Kök Expressen

Grön och nyttig mat

Det är inte alltid lätt att veta vad man ska äta för att vara både nyttig mot sin kropp och agera på ett sätt som inte är miljöfarligt för jorden. Det bästa vore ju om det gick att kombinera. Det kan du genom att försöka äta så mycket närproducerat som möjligt, men även tänka på att maten ska variera, vara i lagom stor portion och innehålla mycket grönt. Även om du äter spenat varje dag behöver du alltså variera dig för att vara nyttig. Ju mer olika saker du äter, desto fler näringsämnen får du i dig. Det finns inga superingredienser som fungerar likt ett mirakel mot det ena eller det andra.