I ett tidigare inlägg skrev vi om hur ekologiskt vin, roligt nog, ökar i försäljning. Kanske är en orsak att det helt enkelt finns massor av mer ekologiskt vin nu än för några år sedan. Men i en annan artikel som vi talar om i dag kan vi läsa att det är ett laddat ord det här med ekologiskt.

flaska vin glasflaska LITENI en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur det är en del ”grumliga besked” om ekologin i just vinhyllans ekologi. Det är nämligen så att det är ganska så laddat vad gäller ordet ekologi, särskilt i den ofta ganska traditionella vinvärlden. Det är dessutom en skillnad mellan ekologisk odling och ekologisk vintillverkning.

Det som är roligt dock är att EU-viner numera kan vara helt ekologiska, från själva den växande vinrankan till det mörkröda eller gnistrande vita i flaskan. En sorts certifiering helt enkelt, även om det visar sig att det inte är helt lätt på grund av det.

Värna om miljön och de levande organismer i denna

Det som är viktigt är givetvis att ekologiskt odlat vin inte har producerats med några kemiska bekämpningsmedel eller skadligt konstgödsel, samt att man värnar om miljön och samspelet mellan organismer som lever i den, ofta ömtåliga och skadade av människan på olika sätt.

Det visar sig vid närmare efterforskning att ekologiska viner, enligt den EU-standard som finns, är en jättestor kompromiss eftersom massor av tillsatser faktiskt är tillåtna trots det fina ordet som får tankarna att vandra till renhet och tillsatslöst. Varje land har enligt samma artikel förmodligen fått med sina varianter av beståndsdelar och ingredienser för att göra vinet hållbart och mer drickbart. Tillsatser som då är tillåtna, vilka är några av dessa? Jo bland annat: diammoniumfosfat, tiaminhydroklorid, karbon, växtprotein, gelatin, husbloss, äggvita, tannin, kasein, kaliumkaseinat, kiseldioxid, bentonit, pektolytiska enzymer, mjölksyra, vinsyra, kalciumkarbonat, kaliumbikarbonat, kaliumbitartrat, malolaktisk bakterie, askorbinsyra, citronsyra, metartaric syra, gummi arabicum, kopparcitrat, kopparsulfat, ekchips och kaliumalginat. Låter inte så vidare kul, men så ser det ut.